Berliini
kesällä 2007
Sivujen teksti, kuvat ja toteutus: Copyright Reino Laukkanen
Verboten!
  Kaikesta huolimatta, en antanut kyltin hidastaa.
Checkpoint Charlie
  Kaikkihan täällä kuvaavat.
Rudi-Dutschke-Straße
The American Sector
  Berliinissä historia kulkee sellaista vauhtia, etteivät katukyltit pysy perässä. Eivätkä myöskään turisteille tarkoitetut kartat. Kaiken lisäksi vanhentuneita kylttejä on aivan pakko jättää paikalleen.
Reichstag
  Berliinin valtiopäivätalo, Reichstag, avattiin 1894. Rakennus paloi 1933 epäselvissä oloissa ja se pysyi raunioina Saksojen yhdistymiseen asti. Korjausrakennusurakan pääarkkitehtina toimi maailmankuulu arkkitehti Sir Norman Foster. Työn tultua päätökseen 1999 se on toiminut Saksan parlamentin, Bundestag, kokoontumispaikkana.
Reichstag
  Reichstag-rakennuksen kupoli on Sir Norman Fosterin uusi tulkinta arkkitehti Paul Wallotin alkuperäisestä, aikoinaan huomiota herättäneestä, teräksestä ja lasista tehdystä kupolista.
Jewish museum
  Daniel Libeskindin suunnittelema juutalaismuseo, Jüdisches Museum Berlin, teki hänestä lopulta maailmankuulun. Rakennus valmistui 1999 ja avattiin yleisölle 2001.
Jewish museum
  Juutalaismuseo kuvakulmasta, joka havainnollistaa museon sulautumista ympäristöönsä.
Jewish Museum
Kammermusiksaal
  Vasemmalla yksityiskohta juutalaismuseosta. Oikealla Kammermusiksaal, suunnittelijoina Hans Scharoun ja Edgar Wisniewski. Kammermusiksaal kuuluu Kulturforum-kokonaisuuteen, jonka osia ovat myös Staatsbibliothek ja Neue Nationalgalerie.
Neue Nationalgalerie
  Neue Nationalgalerie suhteessa ympäristöönsä. Rakennus valmistui 1968, suunnittelijana Ludwig Mies van der Rohe.
Brandenburger Tor
  Brandenburger Tor, Brandenburgin portti, heinäkuun neljäntenä, Yhdysvaltain kansallispäivänä.
Berliner bus
  Parhaiten Berliiniin tutustuu kaksikerroksisen bussin avulla. Niitä on kovakattoisina, rättikattoisina ja kuten tässä, täysin avonaisina. Taustalla Kammermusiksaal.
Sans souci
  Berliinin vierailun yhteydessä kannattaa tutustua myös Potsdamiin. Sieltä löytyy Sanssouci, Fredrik II Suuren rakennuttama huvilinna ja valtaisa puutarha. Rokokoo-tyylistä rakennusta verrataan usein Preussin Versailles'hin. Nimi tarkoittaa suomeksi surutonta.
Nukkumatti, Sandman
Maria elokuvasta Metropolis
  Potsdamista löytyy myös Babelsbergin filmistudio. Vuonna 1911 perustettu filmiteollisuuden keskttymä on maailman vanhin suuren luokan filmistudio. Lukuisia legendaarisia elokuvia on kuvattu sen tiloissa. Tohtori Caligarin kabinetti (1920), Fritz Langin Metropolis (1927), Sininen enkeli pääosassaan Marlene Dietrich (1930).
Pikku Kakkosesta tutuksi tullutta Nukkumattia tehtiin Babelsbergin studioilla ja tehdään edelleen. Nukkumatin rakennuksessa on museo sekä työtilat hahmojen ja rekvisiitan tekoon sekä kuvaustilat.
Babelsbergin filmistudion kotisivu saksaksi ja englanniksi.
Nukkumatin kotisivut.
Berliini-aiheisia kuviani on nyt saatavilla tauluina ja julisteina Inch of Ink -palvelun kautta. Sopivia hakusanoja ovat "Reino Laukkanen" ja "Berliini".

Studio LUMI

Sivujen teksti, kuvat ja toteutus: Copyright Reino Laukkanen
www.testiviesti.fi
www.studiolumi.com