Ompelukone käyntiin,
kaasujalka pohjaan!

Ompelusanastoa
Kirjonnalla yksilöllisyyttä
Singerin ommelvalikoima
1. Bernette 812
2. Brother PS-31
3. Elna 2003
4. Eva Compact 2014
5. Husqvarna Viking Sophia
6. Singer 3709 Limited Edition
Tehotestissä tutustutaan tällä kertaa ompelukoneisiin. Hintaluokaksi valittiin 250–420 euroa (1500–2500 markkaa). Kyseiset koneet ovat hintahaitarin alapäästä, ihan kelpo koneita silti. Mukaan otettiin muutama kalliimpikin kone merkki- ja mallivalikoiman monipuolistamiseksi.

Ammattilaisnäkökulmaa testiryhmään toi tuoteassistentti Elina Kuitunen Marimekko Oyj:stä. Kuitunen käyttää työssään päivittäin ompelukoneita. Teollisen muotoilun kannalta asiaa tarkasteli teollinen muotoilija TKO Reino Laukkanen.

Ompelukoneet ovat näyttäneet samanlaisilta jo vuosikymmeniä. Ammattilaiset tosin kertovat, että ompelukoneiden muodot pyöristyivät samaan aikaan, kuin autojenkin muodot. Ompelukoneen muoto on vakiintunut sellaiseksi, että nähtyään yhden tunnistaa helposti muutkin. Husqvarna on jalostanut koneidensa muotoa viemällä kaikki törröttävät tapit ja osat kannen alle – suojaan lialta ja vaurioitumiselta.
Unikko-kangas
Kansi auki Husqvarnan ulkokuoressa ei ole teräviä tappeja eikä ulkonemia. Rullien tapit ja langan kulku on sijoitettu suojaan kannen alle. Kone on helppo pitää puhtaana ja osat pysyvät ehjinä.
Käyttöohjeet selkeälukuisia

Kaikkien koneiden käyttöohjeet olivat suomenkielisiä ja selkeästi luettavia. Eri toimenpiteet oli selvitetty hyvin ja käyttäjä löysi tarvitsemansa tiedot.

Käytön kannalta on helpompaa, jos ohjekirja on näppärän pienikokoinen. Sellainen pysyy pitempään siistinä. Pienikokoisimmat, A5-kokoiset, ohjeet olivat Bernettessä, Elnassa ja Husqvarnassa.

Muiden koneiden mukana tuli A4-kokoinen käyttöohje. Singerin ohjeissa teksti ja piirrokset olivat hieman muita isompikokoisempia, mikä miellyttää varmasti ikäihmisiä. Elnan ja Singerin ohjeissa on myös kerrottu erikoistekniikoista ja erikseen saatavana olevista lisävarusteista.
Napinläpityökalu Bernetten mukana tulee ruuvilla lukittava napinläpityökalu. Sen avulla kaikista napinlävistä tulee samankokoisia.
Tarvikekotelo on myös apupöytä

Tarvikekotelolla on kaksi käyttötarkoitusta. Samalla kun sen sisään voi säilöä tarpeellisia varusteita, sitä voi käyttää myös apupöytänä leveämpää kangasta ommeltaessa. Ennen ompelua kotelon sisältö kannattaa tarkastaa ja ottaa sieltä pois tarvitsemansa välineet.

Tarvikekoteloiden muodot vaihtelivat koneiden mukaan. Kulmikkaimpia ovat Bernette ja Husqvarna. Hieman pyöreämpiä ovat Elna, Eva ja Singer. Kaikkein pyörein on Brotherin kone. Ompelutyötä onkin helppo ohjailla sen päällä. Kulmat eivät ole jarruttamassa kankaan siirtelyä.

Tarvikekoteloiden sisällöt on lueteltu sivun 26 taulukossa. Tiedot ovat poimittu koneiden käyttöohjeista. Ainoastaan Husqvarna ei kerro tekstissä erikseen lisävarusteidensa määrää ja nimiä. Ne on pääteltävä käyttöohjeen kuvasta ja työskentelyohjeista.

Järjestyksen pitoa helpottaa, jos puolille on omat tappipidikkeensä. Elnassa niitä on viisi, Bernettessä neljä. Evan neljä tappia ovat niin pitkiä, että niihin mahtuu yhteensä kahdeksan rullaa. Muissa ei ollut säilytystappeja.

Bernetten tarvikekotelossa on kolme pientä ja ahdasta koteloa. Erikoisuutena on napinläpijalka. Napinlävistä saa tismalleen samankokoisia, kun napinläpijalkaan asettaa ruuvaamalla vakionappikoon. Ruuvi täytyy vääntää todella tiukalle, jotta säätö pysyisi hyvin paikoillaan.

Brotherin pienessä tarvikekotelossa on myös jalka napin kiinnitykseen. Mukana on kaksoisneula. Koneessa on myös kaksi langanohjainta kaksoisneulaa varten.

Elnan tarvikekotelossa on tavanomaisten varusteiden lisäksi päärmäys sekä parsinpaininjalat. Kotelossa on kolme reikää, jotka mahdollistavat ympyrän ompelemisen. Reikään työnnetään kankaan läpi piikki, joka pitää kankaan paikallaan, kun sitä pyöritetään ympäri. Ympyrän säteeksi voi valita 6, 7 tai 8 cm.
Ympyrän ompelu Kuvan vasemmassa laidassa näkyy kolme pientä reikää, joita voi käyttää ympyrän kaaria ommeltaessa.
Evan kotelon sisältö oli Brotherin ohella vaatimattomimpia.

Singerin kotelo on pieni. Avuksi voi kylläkin ottaa lokeron vapaavarren toiselta puolelta.

Husqvarnassa on ryhmän tilavin kotelo. Koska kone on muotoiltu muista poiketen siten, että vapaavarsi on samassa pinnassa lähimpänä ompelijaa, sijoittuu kotelo sen taakse hieman piiloon. Varusteissa on ns. ompeluapu paksujen kohtien ylitykseen. Samaa laitetta voi käyttää apuna myös napin kiinnitykseen, kun halutaan jättää kaula napille.
Langanpujotus Brotherilla langanpujotus sujuu helposti selkeiden symbolien avulla. Tasainen viiva ompelua vrten ja katkoviiva puolaamiseen.
Langan pujotusohjeet koneiden kyljissä

Mitä helpompaa langan pujotus on, sitä vaivattomampaa on aloittaa ompeleminen. Testiryhmän koneista ainoastaan Bernettessä ei ole tähän ohjeita koneen ulkokuoressa. Langan pujotus pitää etsiä käyttöohjeista.

Brotherin ulkokuoressa selkeät numerot ja viivat kertovat, missä järjestyksessä ja mitä kautta lanka pitää pujottaa. Ohjeet annetaan niin ompeluun kuin puolaukseenkin. On kuin kone toivottaisi ompelijan tervetulleeksi.

Elnan opastusnuolet ovat samanvärisiä koneen muovikuoren kanssa. Ne eivät erotu kovin hyvin. Varminta on ottaa käyttöohje esille, varsinkin kun langan kulku poikkeaa hieman muista koneista.

Evassa on käytetty hauskasti numeroita ja nuolia. Ohjeet ovat muovikuoren värisiä, mutta erottuvat silti hyvin.

Husqvarnan ratkaisu on omaa luokkaansa. Koska lankarulla sijaitsee etuseinässä ja langan matka rullasta neulaan on testiryhmän lyhyin, selvitään pelkillä nuolilla.

Singerissä langan kulku opastetaan käyttämällä harmaita viivoja ilman numeroita. Pujotus onnistuu hyvin näidenkin ohjeiden perusteella.
Alalanka Husqvarnassa alalangan pujotus tapahtuu helposti pudottamalla puola koloonsa. Ompelun aikana on helppo seurata langan riittävyyttä. Läpinäkyvässä kannessa on suurennuslasi.
Alalangat ja puolat paikalleen

Alalanka sijoitetaan Bernettessä, Brotherissa, Elnassa ja Evassa erilliseen puolakoteloon, jonka paikalleen sijoittaminen vaatii tarvikekotelon irrottamisen ja läpinäkymättömän luukun avaamisen.

Husqvarnassa ja Singerissä puolan voi pudottaa päältäpäin, kun ensin on avannut kirkkaasta muovista valmistetun luukun. Husqvarnan luukkuun on jopa suunniteltu suurennuslasi.

Langan pujottamista neulaan helpottaa suuresti, jos neulan takana on tasainen väripinta. Evaa lukuun ottamatta kaikissa koneissa neulan takana on pieni pala tasaista valkeaa, Husqvarnassa koko paininjalan alaosa on valkoinen. Valkoista taustaa vasten lanka erottuu selkeästi.
Tikin valinta voi olla hankalaa

Ompelukoneen helppokäyttöisyys riippuu paljolti siitä, kuinka havainnollisesti erilaiset ommelkuviot ovat esillä ja kuinka kone säädetään niitä tekemään.

Kaksi säätöpyörää, jolla toisella säädetään ommel ja toisella säädetään tikin pituus, on käytössä Bernettessä, Elnassa, Evassa ja Singerissä. Brotherissa käytetään kolmea pyörää: Yhdellä säädetään ommel, toisella tikin pituus ja kolmannella tikin leveys.

Husqvarnassa kahdella pyörällä säädetään kolmea toimintoa. Toisesta ommel ja tikin leveys, toisesta tikin pituus (samassa myös peruutusnappula). Ratkaisu ei ole kaikkein toimivin. Tikin leveys muuttuu helposti vahingossa ommelta vaihdettaessa. Ongelma tulee esiin kuitenkin lähinnä napinläpeä tehtäessä.

Kaikkien koneiden etuseinässä on kuvat ompeleista. Tikkien valinta säätimistä on esitetty havainnollisesti kaikissa muissa koneissa paitsi Evassa ja Husqvarnassa. Evassa jokaisen merkin alla on kaksi ommelta. Tämä on sekavaa muihin verrattuna. Tikin pituuden säätimessä on erikoinen "S.S." -säädin. Sitä käytetään jousto-ompeleita ommeltaessa. Jos kuvio on liian tiivis, säädintä käännetään kohti plussaa ja liian väljällä säädintä käännetään kohti miinusta.

Husqvarnassa ylemmällä pyörällä valitaan ommel ylemmästä taulusta. Samaan aikaan siirtyy merkki myös saman näköisen ompeleen kohdalle alemmassa taulussa. Alemman taulun ompeleet tulevat käyttöön, mikäli alempi säädin on säädetty näyttämään oranssia neliötä.

Singerin testikone on ns. 2-säätömalli. Haluttu ommel säädetään valintasäätimellä, oikea piston pituus toisesta säätimestä.

Säätimien käyttö näissä testatuissa koneissa on helppoa pyöritystä. Bernettessä, Brotherissa ja Husqvarnassa vaaditaan hieman muita enemmän voimaa kiekon pyöritykseen.

Ommelten nimeämisessä on vaihtelua, mutta esimerkiksi siksakilla tarkoitetaan yleensä samanlaista jälkeä. Brotherin ja Bernetten käyttöohjeissa oli nimet eri ompeleille, muissa kuva kertoi enemmän kuin muutama sana.
Mitoitus Evan pistolevystä löytyvät millimetri- ja tuumamitoin tehdyt ohjainviivat.
Nopeudessa ja ommeltavuudessa eroja

Mitä enemmän on ommellut, sitä varmemmin työskentely sujuu. Niinpä ompelemisen vauhdillakin on merkitystä. Singer on testatuista koneista nopein. Husqvarna ja Eva ovat hiukan hitaampia, Bernette siltä väliltä, Elna ja Brother selvästi hitaimmat.

Husqvarna on ainoa koneista, jossa lankaa ei tarvitse pujotella eri paikkaan puolaamisen ajaksi. Riittää kun sen ottaa pois neulansilmästä. Bernette katkaisee langan automaattisesti, kun puola on täynnä ja puolaus loppuu.

Husqvarna oli lisäksi ainoa kone, jonka kanssa oli vaikeuksia paksuja kankaita ommeltaessa, ja nimenomaan peruutettaessa paksulla kankaalla (ei siis paksun kohdan ylityksessä). Testeissä kaksi neulaa vääntyivät käyttökelvottomiksi.

Brother hieman nikotteli paksuissa kankaissa, mutta ompelu sujui kuitenkin ongelmitta. Muilla koneilla ei ollut ongelmia paksuissakaan kohdissa.

Singerissä ja Husqvarnassa on puolakotelo ompelutason päällä. Puolan paikoilleen laittaminen on helpompaa kuin muissa.

Langan katkaisuun oli vakioratkaisuna kiinniketankoon leikattu viilto kaikissa paitsi Husqvarnassa, jossa oli erillinen lankaleikkuri koneen sivussa ja toinen puolaamisen yhteydessä. Erillinen leikkuri oli myös Elnassa, Evassa ja Singerissä.

Koneissa on lisäksi erilaisia hienosäätöjä, joilla voi vaikuttaa työn jälkeen. Ylälangan kireyttä voi säätää Bernettessä, Elnassa, Evassa ja Singerissä. Paininjalan puristusvoiman säätö on Elnassa, Husqvarnassa ja Singerissä. Husqvarnassa on napinläven tasapainon säätö, jolla napinläven pistojen tiheys saadaan varmasti yhtäläiseksi.

Valo tarpeen ommeltaessa

Kaikissa koneissa on omat työvalonsa. Singerissä ja Bernettessä valo on muita heikompaa. Myös Husqvarnassa kaipaisi lisää valoa nähdäkseen paremmin ommelvalinnan.

Kaikissa koneissa lampunvaihto vaatii ruuvimeisselin käyttöä, paitsi Husqvarnassa, jossa lamppu pyöräytetään pois kumiletkun pätkällä. Talttapäinen ruuvimeisseli tai kaksi olikin joka koneen tarvikelokerossa, mikä on hieman erikoista, koska kaikkien ruuvit olisivat avautuneet paremmin ristipäisellä.

Hankalinta lampunvaihto oli Elnalla, jossa suojakuori oli kiinni kolmella pienellä ja erikokoisella ruuvilla, kun muilla kiinnipitämiseen riitti yksi.

Täytyy kuitenkin todeta, että ruuvimeisselit ovat koneissa pääasiassa neulanvaihtoa varten.

Desibelejä lähtee!

Käyttömukavuuteen vaikuttaa oleellisesti koneesta lähtevä ääni. Liian kova melu häiritsee. Desibelimittarilla mitattuna äänitasot hiljaisimmasta äänekkäimpään menivät seuraavasti: Bernette 68 dB, Brother 70 dB, Singer 70 dB, Eva 71 dB, Husqvarna 71 dB, Elna 79 dB.

Kuulonhuoltoliiton taulukon mukaan melutason ollessa yhtäjaksoisesti 85 dB kahdeksan tunnin ajan, on kuulovaurion riski todennäköinen. Aivan tähän tasoon eivät koneet yltäneet, mutta pidemmän aikaa ommeltaessa on syytä käyttää kuulosuojaimia.

Toinen käytettävyyden kannalta olennainen asia on koneen tärinä. Autojen ja moottoripyörien moottorit ovat tänä päivänä tasapainoakseleilla tasapainotettuja, mutta jostain syystä ompelukoneissa ei vielä katsota tätä aiheelliseksi.

Brother tärisi kovasti, samoin Elna. Tärinä aiheuttaa epätasaisuutta ompelujälkeen, vaikka ero ei ole ratkaisevan suuri muihin verrattuna. Eva sai kiitosta ompelemisen vakaudesta.

Energiapihin puuhaa

Energiankulutusta ei mitattu laitteista erikseen. Yksi euro riittää pyörittämään ompelukonetta keskimäärin 260 tuntia. Sitä voi verrata vaikkapa sähkökiukaaseen, joka lämmittää samalla rahalla puolitoista tuntia. Höyryrautaa tai hiustenkuivainta voi käyttää kymmenen tuntia. Televisiota voi katsella 132 tuntia.

Vaikka ompelukone onkin aika vaikuttava ilmestys äänineen ja tärinöineen, sen sähkönkulutus on yllättävän alhainen. Voit siis huoletta surautella isompiakin luomuksia.


Ompelusanastoa

Kaksoisneula
Kaksoisneulan avulla voi ommella kahta tikkiä yhdellä kertaa lähelle toisiaan. Ilman sitä kahden tikin ompelu tasaiselle etäisyydelle toisistaan on hankalaa.
Takaisin artikkeliin

Päärmäys
Päärmäyksessä käännetään kankaan reuna siten, että se kääntyy kaksi kertaa, jolloin leikattu reuna jää piiloon. Reuna on tällöin siisti niin oikealta kuin nurjaltakin puolelta.
Takaisin artikkeliin


Parsinpaininjalka
Parsinpaininjalka on paininjalka, jonka avulla voidaan parsia esimerkiksi repeytynyt vaate.
Takaisin artikkeliin


Vapaavarsi
Vapaavarsi on se osa ompelutasosta, joka koneeseen jää, kun tarvikelaatikko otetaan pois paikoiltaan. Vapaavarsi helpottaa esimerkiksi hihan- tai lahkeensuiden (tai muiden ahtaiden paikkojen) ompelua.
Takaisin artikkeliin
ARTIKKELIN ALKUUN

Kirjonnalla yksilöllisyyttä
Kirjontaharrastus yleistyy Suomessakin. Uusien tietokoneistettujen ompelukoneiden avulla voi helposti tehdä ennen vaikeina pidettyjä kirjontatöitä. Markkinoille on tullut uusia koneita, joissa on painallusherkkä näyttöruutu, jolla töiden ohjaus käy kätevästi. Näiden koneiden hinnat lähtevät noin 3 000 eurosta ylöspäin.

Kirjontakoneen vapaavarteen lisätään jatko-osa, jossa olevaan kehykseen kangas kiinnitetään. Kehys liikkuu valitun kuvion mukaisesti ja kone ilmoittaa, koska lankaa pitää vaihtaa. Näyttöruutu esittää tiedot graafisina kuvina ja painallusherkkyyden avulla siitä voidaan suoraan tehdä valintoja.
Kirjontaa


Erilaisia kuvioita on saatavissa muistikorteilla. Niitä voidaan suurentaa ja pienentää, yhdistellä ja kääntää peilikuviksi.

Kirjontakoneen ohjelmia voidaan muokata PC-tietokoneella. Samoin erilaisia piirroksia, skannattuja kuvia ja tietokoneesta saatavia ClipArt-kuvia voidaan muuttaa kirjontakuvioiksi. Koneiden omat ohjelmat antavat mahdollisuuden esikatsella kuvioita aidonnäköisesti ruudulla, kuin ne olisivat jo ommeltuja. Näin vältytään koeompelemiselta.

Nyt on vain mielikuvituksesta kiinni kuinka upeasti vaatteensa kuvioi. Yhä useampi seura ja yhteisö voi saada itselleen tyylikkäät kamppeet. Tämän ominaisuuden luulisi kiinnostavan myös miehiä. Kuvioiden ei tarvitse olla pelkästään herttaisia ja hempeitä. Omaa ajatus- ja harrastusmaailmaansa voi tuoda esiin aivan uudella tavalla.

(Internetistä tietoa haettaessa kannattaa käyttää hakusanoina sanoja quilting, quilt. Tietoa löytyy myös ompelukonevalmistajien omilta sivuilta.)

Kuva: Bernina

Koneissa olevista ompeleista antaa hyvän yleiskuvan
Singerin ommelvalikoima.
Ompeleet

Vasemmalta kolme ensimmäistä ovat nelivaiheisen napinläven työvaiheet. A ja B ovat suora tikki, neulan paikka suhteessa paininjalkaan on valittavissa. C, D ja E ovat siksak-ompeleita huolitteluun. F on piilo-ommel jostokankaille. G on monipistosiksak pitsin ja kuminauhan ompelemiseen, parsimiseen, paikkaamiseen, reunojen vahvistukseen ja salpoihin. H on hunajakenno-ommel koristeluun sekä saumoihin ja päärmeisiin. I on kolmen piston suoraommel joustaville materiaaleille. J ja K ovat saumaamiseen, huolitteluun ja näkyviin päärmeisiin joustaville materiaaleille. L on puolikuuommel viimeistelyompeleeksi kankaan reunaan.

Teksti ja kuvat: Reino Laukkanen

TESTITAULUKKOON

ARTIKKELIN ALKUUN