Energiavirtaa 4/2003
Monta tapaa saada
Leuka sileäksi
Leuka sileäksi
Parranajokoneiden taulukkoon
Teksti ja kuvat Reino Laukkanen
www.studiolumi.com

Suomen partakonemarkkinoita ovat viime vuodet hallinneet Braun ja Philips. Muissa maissa suosittu Panasonic tulee tänä vuonna kauppoihin takaisin. Tässä testissä se on haastajan asemassa. Testissä on mukana kaksi laitetta jokaiselta valmistajalta, yksi keskihintainen ja yksi huippumalli.
Voitelulla tai ilman voitelua

Braunin FreeGlider 6680 levittää hoitoainetta parran ajon aikana. Hoitoaineen määrää säädetään GlideControl-säätimen avulla. Min-asennossa annostelija koskettaa ihoa vähemmän, jolloin hoitoainetta leviää myös vähemmän. Max-asennossa taas hoitoainetta saadaan kasvoille enemmän. Suositeltavaa on käyttää parranajon aluksi enemmän hoitoainetta ja vähentää sitä sitten ajon aikana.

FreeGliderissa on kääntyvä ajopää. Näin helpotetaan rannetta. Partakone on varmemmin suorassa kulmassa ihoon nähden.

FreeGliderissa käytetään nikkeli-hydridi-akkuja. Käyttöohje antaa hyvät ohjeet uuden akun herättämiseen. Lisävinkkinä on ohje käyttöiän pidentämiseen. Akkujen lataus on käytettävä loppuun normaaliajon yhteydessä kuuden kuukauden välein. Tämän jälkeen kone ladataan uudelleen täyteen kapasiteettiin. Tätä neuvoa lienee syytä käyttää myös muissa nikkeli-hydridi-akkuja käyttävissä laitteissa.

Panasonic Pro-Curve on kurvikas laite. Sitä on mukava pyöritellä käsissä. Leikkuuterien liikuttelusta vastaa lineaarimoottori, ei siis tavallisesti käytetty pyörivä moottori. Pro-Curvea ei ole suunniteltu märkään ajoon. Se voidaan kuitenkin puhdistaa käyttämällä nestesaippuaa ja leikkuuteriin suunnattua vesijohtovettä.

Pro-Curve huolehtii partojen katkaisusta kolmella teräverkolla. Ajopää on kiinteä. Itse teräverkot joustavat painettaessa niitä ihoa vasten. Käyttöohje kehottaa aloittamaan parranajon kevyellä kosketuksella. Vapaalla kädellä tulee venyttää ihoa ja vähitellen konetta voidaan painaa voimakkaammin ihoa vastaan.

Aivan heti ei pakkauksesta avattua konetta pääse käyttämään. Pro-Curven nikkelihydridi-akkujen ensilataus kestää kahdeksan tuntia. Seuraavat lataukset kestävät noin tunnin. Välissä ennättää ajamaan suunnilleen neljätoista kertaa standardimittaisen kolmen minuutin ajon.

Philishave Cool Skin hellii käyttäjäänsä Nivea-parranajoemulsiolla. Käyttäjä voi valita kahdesta laadusta, herkälle iholle tarkoitetusta sekä raikkaasta geelistä. Emulsiosäiliö asetetaan partakoneen sisään ja pumppauspainiketta painamalla emulsio siirtyy ihon ja partaterien väliin ajon aikana.

Cool Skin on testin veikeimmän näköinen parran poistaja. Ulkokuoreltaan Cool Skin tuo mieleen hedelmän, yhtään suoraa kulmaa tai tasaista pintaa ei löydy. Kuori on maalattu raikkaan poreilevan veden näköiseksi. Keltainen emulsiopainike antaa piristävän kontrastin.
Philips
Pidike
Peukalo

(vas.) Philishavet käyttävät pyöriviä teriä. Liukaste tulee keltaisen osan reiästä.
(kesk.) Panasonicin ES 8017:n tehokkaat terät on helppo puhdistaa.
(oik.) Braun FreeGlider vie ihonhoitoainetta valkoisen tallan kautta parralle ajon aikana.

Partakoneiden eliittiä

Braun Activator 8595 on tietokoneistettu karvan kadottaja. Malliin kuuluu telakointiasema, jossa partakone puhdistuu, kuivuu ja latautuu säilytyksen aikana automaattisesti. Näitä toimintoja ohjaa partakoneen sisällä oleva Smart Logic –siru.

Clean&Charge-huoltokeskukselle pitää varata oma paikkansa, jossa se saa olla rauhassa. Sen sisälle laitetaan puhdistusainetta sisältävä säiliö. Tämän jälkeen sitä ei ole hyvä käännellä, muuten nesteet tulevat ulos. Huoltokeskus ilmoittaa, mitä puhdistusohjelmaa se suosittelee. Käyttäjä määrää, koska huoltokeskus puhdistaa Activator-koneen. Puhdistuksen käynnistyspainikkeen painamisen jälkeen huoltokeskus lukitsee Activatorin paikalleen ja aloittaa puhdistamisen. Syvällä kaukalossaan olevan teräverkon sekä terät kuivattaa induktiivinen kuumenninosa, joten homekasvustoa ei pääse syntymään.

Käyttöohje voisi painokkaamminkin korostaa, ettei tätä parran poistajaa saa puhdistaa vedellä..

Activatorin teräverkko poikkeaa muiden testattujen vastaavista. Se koostuu vaihtelevan kokoisista rei'istä, joiden tarkoituksena on parantaa parranajon laatua. Toinen erikoisuus on näyttöruutu, josta selviää normaalien lataustietojen lisäksi viimeisimmän ajokerran kesto sekä ajokertojen määrä. Ajopään kulma laitteeseen nähden muuttuu vapaasti, tai sen voi lukita kiinteäksi.

Panasonic Pro-Curve ES 8093 N on nivelletty niin, että ajopää pääsee liikkumaan käteen nähden lähes joka suuntaan. Ellei pidä tästä, voi ajopään lukita kiinteäksi. Tämän jälkeen vain leikkuuterät joustavat kuten sisarmallissakin.

Tätä partakonetta voidaan käyttää normaalin kuivan ajon lisäksi märkänä partavaahdon kanssa. Tiiviin rakenteensa ansiosta sitä voi käyttää myös suihkussa ja sen voi pestä yltä päältä vedellä. Kuinka sitten lataaminen tapahtuu? Onko olemassa vaara, että joku käyttää verkkoon kytkettyä laitetta suihkussa? Verkkovirtaan kytkettyä laitettahan ei saa viedä veteen. ES 8093 N latautuu omassa telineessään induktion avulla, ilman että mitään johtoa tarvitsisi kytkeä siihen. Partakone vain laitetaan telineeseen ja täysi lataus on valmis tunnissa.

ES 8093 N:ssä on näyttöruutu, josta selviää koneen lataustaso. Kun näyttöön ilmestyy pistotulpan symboli, on latauksesta jäljellä arviolta kymmenen prosenttia. Jos lataustaso on tätäkin alhaisempi, riittää viiden minuutin pikalataus yhteen parranajokertaan.

Philishave Aquagenic 8894 Sensotec on pakattu peltiseen putkirasiaan, kuten laatujuomat konsanaan. Käyttäjä valitsee ensi töikseen mieleisensä tiedonesitystavan: numero- tai palkkinäytön. Puhdistustarpeesta ilmoittaa vettä tippuvan hanan kuva. Näyttöön ilmestyy keskimäärin kahden vuoden välein kehotus vaihtaa uudet terät koneeseen. Koneessa on myös esittelyohjelma, joka näyttää käytössä olevat symbolit ja toiminnot ikään kuin pikakelauksella.

Philishave-koneet leikkaavat parran pyörivien terien avulla. Aquagenicissa teräverkkojen joustavuutta voi hieman säätää normaalista herkempään. Kuivaan ajoon tarkoitetun Aquagenicin ajopäätä kehotetaan liikuttamaan nopeasti iholla.
Rajain
Rajaimella voi myös vähentää parran liikaa pituutta ennen varsinaista leikkausta.

Parran poisto keskihintaisilla

Braunilla liukastetta tulee automaattisesti. Silloin ei tarvitse miettiä mitä painiketta pitää painaa, kuten Philishavella, jossa pumppaamisesta pitää huolehtia erikseen. Philishaven liukasteena käyttämä Nivea-emulsio pysyy kasvoissa hyvin. Panasonic ajaa tehokkaasti kuivana. Sitä kehotetaan käyttämään pesemättömiin kasvoihin. Neuvo soveltuu parhaiten siistiä sisätyötä tekevien kasvoihin.

Parran poisto huippumalleilla

Braun Activatorilla ajaa tehokkaasti lyhyttä korkeintaan millin sänkeä. Vähän pitempään sänkeen se saattaa pysähtyä, mutta hetken odottelun jälkeen ajo jatkuu taas. Panasonicin ajoa helpottaa moneen suuntaan joustava ajopää. Mahdollisuus ajaa suihkussa on suuri plussa. Silloin myös puhdistautuminen ajon jälkeen on helpompaa. Philishave-koneiden pyörittävä ajotapa poistaa eri suuntaan kasvavia karvoja hyvin. Kaikkien iho ei tästä pidä, ainakaan aluksi. Käyttöohjekin kertoo totuttelemiseen voivan mennä kaksi-kolme viikkoa.

Rajain

Rajaimen tarkoitus on tehdä selvä ero ajetun ja ajamattoman alueen välille. Kaikki testikoneet selvisivät tästä yleensä hyvin. Erot tulivat esiin nenän alta karvoja katkottaessa. Braun-koneiden rajaimet tulevat liian vähän esiin koneen takaa. Aloituskohtaa voi olla vaikea nähdä. Sama vika on korostuneempi Panasonicin keskihintaisessa ES 8017:ssä. Sen sijaan Panasonicin huippumallissa ei ole tätä vikaa.

Philishave- koneet olivat tässä suhteessa parhaita. Erityisesti huippumallin, Aquagenicin rajain, taittuu esiin pitkälle. Sen mekanismi kuitenkaan ei vaikuta kovin kestävältä ja puhdistuksen kanssa on oltava huolellinen. Cool Skin -mallissa ajopää eli teräverkot on irrotettava ja niiden tilalle laitetaan rajainpää.

Äänekkyys

Braun FreeGliderin ääni on matalaa murinaa, laite myös ainoana tärisee kädessä. Activatorin ääni on hieman korkeampi. Panasonicien ääni on terävin ja ehkä jonkun mielestä vihlova kuin hammaslääkärin porassa. Tämä on kuitenkin hinta, jonka joutuu maksamaan muita nopeammasta terien liikkumisesta. Lineaarimoottori liikkuu pakkauksen mukaan 13 000 kierrosta minuutissa. Panasonicin huippumallia voi käyttää suihkussa partavaahdon kanssa. Tällöin osa äänestä katoaa. Philishave-koneet surraavat rauhallisesti, ajaminen tuntuu suorastaan nostalgiselta tänä kiireen aikakautena.

Puhdistettavuus

Braun FreeGlider on leveäteräisistä hankalin puhdistaa. Leikkuuterien alla on sokkeloista eikä harjalla tunnu ylettyvän joka paikkaan. Sen sijaan Activator on omaa luokkaansa. Huoltokeskus ilmoittaa puhdistusasteen, painat kytkintä ja automatiikka hoitaa loput vieläpä ilman vettä.

Panasonicit ovat helppoja puhdistettavia. Kuivaan ajoon tarkoitettu ES 8017 puhdistetaan juoksevalla vedellä. Tarvittaessa se purkautuu niin moneen osaan, että jokaisen osan pitäisi pystyä puhdistamaan. Sama koskee myös ES 8093:a. Lisäksi siinä on turbotoiminto, jolloin moottorin nopeus kasvaa värinäpuhdistusta varten.

Panasonicit ovat helppoja puhdistettavia. Kuivaan ajoon tarkoitettu ES 8017 puhdistetaan juoksevalla vedellä. Tarvittaessa se purkautuu niin moneen osaan, että jokaisen osan pitäisi pystyä puhdistamaan. Sama koskee myös ES 8093:a. Lisäksi siinä on turbotoiminto, jolloin moottorin nopeus kasvaa värinäpuhdistusta varten.

Pyöriväteräisissä Philishaveissa on monta pientä koloa, joihin partajäte voi pesiytyä. Nämä koneet on puhdistettava huolellisesti kuumalla vedellä ajon jälkeen. Ihmettelen kovasti, kuinka Hollannista, kovan veden alueelta, voi tulla näin haasteellinen puhdistettava. AquaGenicistä irtosi ajon jälkeen ravistettaessa ajopää. Onneksi konetta puhdistettiin lavuaarin päällä. Partakarvat kuuluisivat kuitenkin vessan pönttöön.

Ympäristövaatimukset

Kaikkien laitteiden ohjeissa kerrotaan oikea tapa päästä eroon akuista. Ohjeissa on mukana perspektiivikuva kunkin koneen purkamiseksi akkujen irrotusta varten.

Leuka sileäksi

Parranajon onnistuminen riippuu leikattavan sängen pituudesta ja toisaalta kasvojen muodosta. Mikäli karvoitusta on ehtinyt tulemaan runsaasti, on pitkät partakarvat syytä leikata saksilla niin lyhyiksi kuin mahdollista. Partakonetta on turha tukkia pitkillä haivenilla. Paras tulos saadaan, kun ajettavana on suunnilleen millistä sänkeä.

Kasvojen muoto ratkaisee, kannattaako hankkia pyörivillä terillä varustettu vai leveäteräinen. Kulmikkaat kasvot siistiytyvät paremmin leveäteräisillä ja paljon tasaista pintaa omaavat pyörivillä terillä varustetulla. Kun kulmikkaita kasvoja ajaa Philipsin pyöriväteräisellä, on teräverkoista useimmiten vain kaksi kerrallaan kasvoissa kiinni, kolmas pyörii ilmassa.
(vas ylh.) Panasonicin ES 8017 purkautuu riittävän helppoihin osiin puhdistusta varten.
(vas alh.) Philishave Aquagenicin rajain on täynnä hentoja muoviosia ja partakarvoja.
(oik.) Braun Activatorin puhdistuksesta ja latauksesta huolehtii huoltokeskus. Puhdistus tapahtuu säiliöstä tulevalla nesteellä ja kuivaus induktiivisesti lämmittämällä.
Kenelle mitäkin

Voisi sanoa kalliimpien mallien olevan jokaisella valmistajalla karvan verran parempia kuin keskihintaiset.

Kullekin parhaiten sopiva kone riippuu muustakin kuin leikkuutehosta. Itse pidän eniten Panasonicin partavaahtokoneesta, ES 8093:sta. Muuatta vanhaa mainoslausetta mukaillen voisi sanoa: Aja millä ajat ja Panasonicilla loput. Erityisesti partavaahdon kanssa sillä pääsi erinomaisiin tuloksiin. Kuivaa ajoa varten taas ES 8017 ja Braun Activator ovat miellyttäviä. Activator tosin sopii sellaiseen elämäntyyliin, jossa illaksi tullaan aina kotiin. Matkatyötä tekevä ei voi kuljettaa toimintakunnossa olevaa huoltokeskusta mukanaan.

Braun FreeGliderin hoitoaine on 90 %:sta alkoholia. Se tuntui raikkaammalta kuin Philishave Cool Skinin vastaava. Cool Skin sopii nuorisolle. Siitä saa monia hauskoja puheenaiheita. Sen muotoilijoilla on varmaan ollut erityisen hauskaa suunnitteluprosessin edetessä.

Philishave-koneiden kanssa saa olla helläkätinen ja huolellinen. Siihen nähden Braun FreeGlider vaikutti suorastaan vasaralta.

Valitsitpa minkä tahansa, käyttöohje kannattaa lukea ensin. Sieltä selviää käyttöönotto, puhdistus, vikatilanteiden ratkaisut ja lopulta laitteen hävitys. Toivotaan pitkää ikää kaikille.

PARRANAJOKONEIDEN TAULUKKOON
TAKAISIN ALKUUN