Pyykinkuivaus

Automaattiohjelmoidut kuivausrummut ovat helppoja käyttää. Energiataloudellisinta on kuivattaa pyykit narulla ulkona mutta kuivausrumpu säästää askelia ja aikaa.

Testissä:
• AEG Lavatherm 57710
• Bosch WTL 5500 SN
• Cylinda 7800
• Electrolux EDC 536E
• Electrolux EDC 350E
• Miele Novotronic T 484 C
• Rosenlew RTK 201
• Siemens WT 75000 SN
• Upo Sinituuli E

Suomalaistalouksista noin seitsemän prosenttia omistaa pyykinkuivausrummun. Valinnanvaraa on runsaasti; myynnissä on 17 erimerkkistä laitetta ja liki 40 erilaista mallia. Työtehoseura on verrannut yhdeksän kuivausrummun ominaisuuksia. Tutkituissa laitteissa kuivui viisi kiloa puuvillapyykkiä keskimäärin 110 minuutissa. Suurimmat erot löytyivät käyttöominaisuuksista, joista rummut saivat arvosanoja tyydyttävästä erittäin hyvään.
Tutkittuihin kuivausrumpuihin mahtuu kerrallaan viisi kiloa puuvillapyykkiä, eli koneellinen pestyä pyykkiä. Tekokuituisten tekstiilien täyttömäärä on puolet ja siliävien tekstiilien noin kolmasosa puuvillapyykin täyttömäärästä, koska ne vaativat enemmän tilaa kuivuessaan. Vertailussa mukana olleen Electroluxin "pikkurummun" tilavuus on 65 litraa ja siinä kuivuu kertatäytöllä 3 kiloa puuvillapyykkiä tai 1,5 kiloa tekokuituista pyykkiä.

Kuivausrumpu kuivaa, jäähdyttää ja pöyhii pyykin

Tutkimuksen kuivausrummut ovat toimintatavaltaan kosteuden tiivistäviä eli kondensoivia. Pyykki kuivuu, kun rummussa kiertävää kuivausilmaa puhalletaan lämmitysvastuksen kautta pyykin läpi. Laite ei tarvitse hormiliitäntää, koska kostea ja lämmin vesihöyry tiivistetään kosteudentiivistimessä viileän huoneilman avulla vedeksi, joka menee laitteen vedenkeruuastiaan tai letkua pitkin viemäriin. Vedenpoistoletku on laitteen vakio- tai lisävaruste.
Kuivausrummun kuivaustapahtumassa on kolme vaihetta; kuivaus, jäähdytys ja pöyhitä/rypistymisen esto. Kuivausvaiheessa pyykki kuivataan valitulla ohjelmalla, johon kuuluu joko korkea tai matala lämpötila. Kuivauksen jälkeen seuraa pyykin jäähdytysvaihe (10-20 min), jolloin rummussa kiertää kylmää ilmaa. Jäähdytysvaiheen tarkoituksena on estää pyykkiä rypistymästä. Mikäli pyykkiä ei oteta pois heti kuivausohjelman päätyttyä, seuraa rypistymisen estovaihe, jolloin rumpu pyörähtelee automaattisesti tietyin väliajoin. Tutkimuksen rummuissa rypistymisen estovaihe kestää 20-180 minuuttia.
AEG:n ohjauspaneeli Monipuoliset toiminnot täyttävät AEG:n ohjauspaneelin.

Kuivausohjelmissa valinnanvaraa

Kaikissa tutkimuksen rummuissa oli automaattiset kuivausohjelmat. Automaattiohjelmia on helppo käyttää, koska niissä tarvitsee valita vain haluttu lopputulos, esim. kaappi-, silitys- tai mankelikuiva pyykki. Laite pysähtyy, kun valittu kuivausaste on saavutettu. Pyykki ei kuivu liian kuivaksi ja sähköä ei kulu tarpeettomasti. Liian kuuma ja pitkä rumpukuivaus voi vaurioittaa pyykkiä tai ainakin rypistää sen ja hankaloittaa jälkikäsittelyä. Automaattiohjelmien toiminta perustuu pyykin jälkikosteuden elektroniseen mittaamiseen.
Rummuissa oli myös ajan valintaan perustuvia kuivausohjelmia, joissa kuivausaika valittiin muutamasta eri vaihtoehdosta, (esim. 20, 40, 60 min), tai portaattomasti välillä 10-90 minuuttia (poikkeuksena Upo ja Cylinda, joissa ajan voi valita vapaasti). Rumpu pysähtyy ajan umpeuduttua riippumatta siitä, kuinka kuivaa tai märkää pyykki on.
Energiamerkinnän vaatimusten mukaisessa kuivaustuloksessa "kaappikuiva" saa pyykissä olla jälkikosteutta enintään +3 % tai –3 % (jolloin pyykki hieman "ylikuivunut"). Kaikissa kuivausrummuissa ohjelmat toimivat vaadittavalla tarkkuudella. Automaattiset kuivausohjelmat toimivat tarkimmin silloin, kun kuivatetaan samanlaisia tekstiilejä keskenään. Tutkimuksessa käytettiin tasalaatuista puuvillapyykkiä. Kotona kuivattava pyykki koostuu usein eripaksuisista tekstiileistä, joten täydellisen tasainen kuivaustulos saavutetaan harvoin.
Erimerkkisten rumpujen ohjelmanimikkeiden mukaiset kuivaustulokset, (silityskuiva, kaappikuiva jne.), eivät aina ole keskenään vertailukelpoisia. Esimerkiksi saksalaisissa kuivausrummuissa mankelikosteus saattaa tarkoittaa kuumamankelointiin eli silityskoneella silittämiseen sopivaa kosteutta ellei erikseen mainita kylmämankelointia. Puuvillaohjelmalla maksimikuivauslämpötilat rummun keskellä ovat 70-80 astetta ja siliävien ohjelmalla 50-60 astetta. Aloittelija löytää oman taloutensa kannalta käyttökelpoisimmat ohjelmat kokeilemalla eri ohjelmavaihtoehtoja ja tunnustelemalla vaatteiden kuivuutta kuivaamisen aikana.

Kuivausrummuissa voi olla lisäksi erikoisohjelmia kuten:
• alennetun kuivauslämpötilan ohjelma, jossa lämmitysvastuksen teho on pieni
• pikaohjelma / tehokuivaus / lyhyt ohjelma, jossa lämmitysvastuksen teho on suurin mahdollinen, suositellaan lämpöä hyvin kestävien tekstiilien nopeaan kuivaamiseen. Ohjelmat ekstrakuiva, erittäin kuiva tai kaappikuiva+ sopivat monikerroksisille ja paksuista materiaaleista tehdyille tekstiileille, jotka kestävät hyvin lämpöä.
• tuuletus- / sileytysohjelmaa, jossa rummussa kierrätetään viileää ilmaa, suositellaan mm. vähän käytettyjen vaatteiden raikastamiseen tai ryppyjen poistamiseen kosteasta tekstiilistä. Ohjelma sopii myös eläinpölyn puhdistamiseen vaatteista.
• villa- / pöyhintäohjelmaa (2-3 min) suositellaan mm. villatekstiilien kuohkeuttamiseen, minkä jälkeen ne otetaan kuivausrummusta ja asetetaan kuivumaan huoneilmassa. Ohjelma ei kuivaa, vaan nopeuttaa tekstiilien kuivumista.
• Rumpujen automatiikan avulla käyttäjällä on mahdollisuus rakentaa omia kuivausohjelmia. Cylindassa, Upossa ja Mielessä on muisti, johon valitut lisätoiminnot tallentuvat seuraavaa käyttökertaa varten. AEG:n , Boschin, Cylindan, Siemensin ja Upon kuivausrummuissa on näyttöruutu, josta voi seurata jäljellä olevaa kuivausaikaa. Siitä on etua, kun miettii sopivia kuivausohjelmia ja -aikoja.
Oven avaus Luukun voi avata monella tapaa, tässä AEG Lavatherm 57700.

Hyvin lingottu pyykki kuivuu nopeasti

Mitä suuremmat ovat pesukoneen linkouskierrokset, sen pienempi jäännöskosteus on pyykissä. Hyvin lingottu pyykki kuivuu rummussa nopeasti ja pienellä sähkön kulutuksella. Siliävissä tekstiileissä ja tekokuitutekstiileissä on linkouksen jäljiltä vähemmän jäännöskosteutta kuin puuvillassa, mikä lyhentää kuivausaikaa. Mitä pienempään jäännöskosteuteen halutaan kuivata, sitä kauemmin kuivaus kestää. Työtehoseurassa tutkittujen kuivausrumpujen keskimääräinen kuivausaika ja sähkönkulutus eri jäännöskosteuksista kaappikuivaksi oli kuten kuva x osoittaa.
Energiamerkinnän kuivaustulokset perustuvat 70 prosentin jäännöskosteuteen, joka saavutetaan noin 800 kierrosta minuutissa linkoavalla pesukoneella. Tämä jäännöskosteustaso on koneellisen pyykinkuivauksen edellytys. Vertailuohjelmalla tarkasteltuna tutkimuksen suuret kuivausrummut sijoittuivat pääasiassa energiatehokkuusluokkaan C ja pieni kuivausrumpu tehokkuusluokkaan E. Suurin osa markkinoilla olevista pyykinpesukoneista linkoaa tätä tehokkaammin, jolloin sähkön kulutus voi olla jopa yhden kilowattitunnin pienempi kuin energiamerkissä ilmoitetaan.
Vedenkeruuastiat
Vedenkeruuastioissa on eroja. Vasemmalla UPO Sinituulen/Cylindan, joissa reikä on avoin ja astian takaosassa. Tämä vedenkeruuastia on vedettävä rauhallisesti pois. Oikealla AEG:n vedenkeruuastia, jonka vesiaukko avautuu ja sulkeutuu automaattisesti.

Rummun hyötysuhde kertoo kosteuden tiivistimen tehokkuuden

Tutkittujen kuivausrumpujen hyötysuhde ilmaisee vedenkeruuastiassa olleen vesimäärän prosentteina verrattuna pyykistä haihtuneeseen vesimäärään. Toisin sanoen kyse on siitä, kuinka paljon pyykissä olevasta kosteudesta pääsee huoneilmaan. Parhaimmat hyötysuhteet (87 %) olivat Boschissa ja Electolux EDC 536E:ssä, joista haihtui vettä ympäristöön noin 4,5 dl. Talviaikaan lisäkosteus ei liene pahitteeksi, mutta ennestään kosteissa tai ilmanvaihdoltaan ongelmallisissa tiloissa siitä on suoranaista haittaa. Tilaa joudutaan ehkä tuulettamaan, jolloin kuivausrummun luovuttama lämpö menee harakoille.


Mitä tekstiilejä kuivausrumpuun?

Frotee, sametti ja trikoo soveltuvat erityisen hyvin rumpukuivaukseen. Paksujen ja pehmeiden kankaiden nukka nousee pystyyn ja niistä tulee miellyttävän pehmeitä ja kuohkeita. Samalla kankaasta poistuu irtopöly, mistä on hyötyä pölyallergikoille. Trikoovaatteet on syytä hankkia numeroa suurempina, koska rumpukuivauksessa trikooneulos voi kutistua.
Kuivausrummun täyttömäärää ei kannata ylittää, koska silloin kuivauksen lopputulos on epätasainen ja ryppyinen. Siliävistä ja tekokuitutekstiileistä kuten miesten paidoista tulee sileitä, kun kuivataan kerrallaan pieniä määriä. Kuivausrummuissa voi kuivata ainoastaan puhtaita vaatteita. Villa ei sovi kuivattavaksi rummussa. Kuivausrummussa voi kuitenkin olla lyhyt villan viimeistely/pöyhintäohjelma, joka kuohkeuttaa villavaatteet säilytyksen tai pesun jälkeen (AEG, Bosch, Miele, Siemens). Pellava menettää jäykkyytensä kuivausrummussa.
Kuivausrummun nukkasihtiin jää vaatteista irronnutta nukkaa, joka antaa vaikutelman siitä, että kuivausrumpu kuluttaa vaatteita. Todellisuudessa kuivausrumpu kerää vaatteista jo aikaisemmin irronneen nukan. Suurin osa nukasta on käytön ja pesun aiheuttamaa ja ainoastaan noin kymmenesosa aiheutuu rumpukuivauksesta.
Vesisäiliö Vesisäiliön tyhjennys Cylindassa ja UPO Sinituulessa on hankalaa, varsinkin jos kuivausrumpu on pesukoneen päällä. Koska vesisäiliössä ei ole tulppaa, roiskahtavat vedet helposti päälle.

Kuivausrumpujen käytön helppoudessa on eroja

Kuivausrummusta arvosteltiin mm. kuivausrummun käyttöohje, informaatio koneessa, valitsimet ja niiden käyttö, täyttöluukun avaaminen ja sulkeminen, nukkasihdin ja vedenkeruuastian tyhjentäminen ja kosteudentiivistimen puhdistaminen.
Erittäin hyvä-hyvä arvosanan saivat AEG 57710 ja Miele T 484C. Arvosanan hyvä saivat Bosch WTL 5400 SN, Siemens WT 75000 SN ja Rosenlew RTK 201. Tyydyttävän arvosanan saivat Cylinda 7800 ja Upo Sinituuli E, joissa arvosanaa laski se, ettei ohjaustaulun merkinnöistä saa selvää ilman käyttöohjetta.
Valitsimien muotoilussa, koossa ja merkinnöissä oli huomattavia eroja kuivausrumpujen välillä. Erityisesti sellaisten henkilöiden, joiden toimintakyvyssä on rajoitteita, tulisi valitsimia kokeiltaessa kiinnittää huomiota voiman tarpeeseen, kohdistus- ja muiden merkintöjen näkyvyyteen, ohjelmien valintaan ja käytössä tehtäviin toimenpiteisiin. Käyttöohjeilla on tärkeä merkitys rummun käytön opastuksessa, varsinkin kun laite kuuluu vielä toistaiseksi uutuustuotteiden ryhmään. Monissa käyttöohjeissa kuivausohjelmien yksityiskohtaiset sisällöt, kosteuspitoisuudet ja kulutusluvut sekä käyttösovellutukset oli selitetty puutteellisesti. Kuitenkin nimenomaan näiden tietojen avulla käyttäjä voi vaikuttaa laitteen suorituskykyyn ja energiataloudellisuuteen.
Nukkasihti on puhdistettava jokaisen käyttökerran jälkeen. Nukkasihdin irrottaminen ja paikoilleen asettaminen on yleensä helppoa. Hankala se on niissä pesu-kuivaustorniyhdistelmissä, joissa kuivausrummun nukkasihdin joutuu vetämään kohtisuoraan ylöspäin huonosti ulotuttavassa korkeudessa.
Taulukossa olevat hinnat kertovat tutkittujen laitteiden hintaluokan. Lopulliset myyntihinnat selviävät liikkeessä. Valintatilanteessa kannattaa puntaroida, mitkä rummun ominaisuudet ovat omassa taloudessa tarpeellisia ja mitkä eivät. Lisätoiminnoista joutuu aina maksamaan hieman enemmän.
• Merkkiääni ilmoittaa ohjelman päättymisestä tai nukkasihdin, vedenkeruuastian tai kosteudentiivistimen puhdistamistarpeesta. Tutkituissa laitteissa oli merkkiääni lukuun ottamatta pientä Electroluxin rumpua EDC 350E.
• Ajastimella voidaan laitteen käynnistyminen siirtää haluttuun ajankohtaan (AEG, Bosch, Cylinda, Siemens, Upo).
• Näyttöruudusta voidaan seurata jäljellä olevaa kuivausaikaa (AEG, Bosch, Cylinda, Siemens, Upo). Näyttöruudulta voi näkyä lisäksi mm. ohjelmavaiheet ja vikailmoitukset.
• Muistitoiminnon avulla valitut lisätoiminnot jäävät muistiin seuraavaa käyttökertaa varten.
• Lapsilukolla eli ohjelmien sähköisellä lukinnalla estetään kuivausrummun käynnistäminen (Bosch, Cylinda, Siemens, Upo).
• Rummun sisävalo helpottaa näkyvyyttä rumpuun. Tutkituissa laitteissa oli sisävalo lukuun ottamatta pientä Electroluxin rumpua EDC 350E.
Kaikissa tutkituissa kuivausrummuissa oli termostaatti ja ylikuumenemissuoja, jotka ovat tärkeitä turvallisuustekijöitä. Rummun suuresta lämmöntuotosta ja ympäristöolosuhteista johtuen laite saattaa ylikuumentua, jolloin ylikuumenemissuoja laukeaa ja laite pysähtyy. Cylindassa ja Upossa voi käyttäjä itse palauttaa ylikuumenemissuojan toimintaan. Muissa rummuissa palauttamisen tekee huoltomies.
MIELE
Vaikea lämmönvaihtimen poisto MIELEssä: Koneen mukana tulevalla (helposti katoavalla) erikoistyökalulla irrotetaan kansi, jonka jälkeen poistetaan irtoluukku. Tämän jälkeen työnnetään käsi koneen sisään, käännetään kaksi salpaa (toivottavasti löytyvät) ja vedetään lämmönvaihdin pois.
Rosenlew
Rosenlewin lämmönvaihdin lähtee pois pelkästään vetämällä, kun iso luukku on avattu.

Varmista rummun asennusedellytykset

Kosteuden tiivistävä kuivausrumpu lämpenee käytössä ja lämmittää reilusti huonetta. Ylimääräinen lämpö tulee käytettyä hyväksi asunnon lämmityksessä. Sijoituspaikan ilmanvaihdon on oltava hyvä, koska rumpu tarvitsee viileää ilmaa kosteuden tiivistämiseen. Ellei laite saa riittävästi korvausilmaa, pitenee kuivausaika ja sähkön kulutus kasvaa. Pienessä tilassa on hyvä jättää ovi auki muihin tiloihin, jolloin huoneilma lämpenee vain 4-6 astetta riippuen vuodenajasta, lämmityksestä ja ilmanvaihdon tehokkuudesta. Ilmankosteus nousee kuivauksen aikana talviaikaan 10 prosenttia. Kesällä laitteen vaikutus on kosteutta pienentävä, koska huoneilma on kosteampaa kuin lämmityskauden aikana. Ihanteellinen rummun sijoituspaikka on viileä apukeittiö.
Kuivausrummun käyntiääni voi yllättää. Äänekkyyttä lisää rummussa pyörivä pyykki. Esimerkiksi farmareiden isot metallinapit aiheuttavat voimakkaan äänen liikkuessaan rummussa. Kuivausrumpu häiritsee muuta oleskelua, jos se on sijoitettuna avoimeen tilaan.

Näin käytät oikein kuivausrumpua*

1 Kuivata materiaaleiltaan samanlaiset tekstiilit aina keskenään, jotta automaattisesti kosteuden tunnistava kuivausrumpu valitsee kuivausajan oikein. Huomaa, että ohut pusero kuivuu nopeammin kuin froteepyyhe. Pyykki tulee lingota ennen kuivausta vähintään 800 kierrosta/min. nopeudella.
2 Älä täytä kuivausrumpua liian täyteen. Siliäviä vaatteita kuivatessasi täytä kone vain 1/3 sen enimmäistäyttömäärästä.
3 Valitse kuivausaika tai kuivausohjelma niin, että pyykki ei pääse kuivumaan rutikuivaksi. Kun tekstiileille jää sen luonnollinen kosteus, sen pehmeys ja mittapysyvyys säilyvät kuivauksen jälkeen oikeina. Vasta-alkajan on hyvä kokeilla pyykin kuivuutta kuivumisen aikana. Näin oppii arvioimaan koneen oikean kuivausajan eri tekstiileille.
4 Ota pyykki pois heti kuivauksen päätyttyä ja oio vaatteet omiin mittoihinsa.
5 Älä kuivata kuivausrummussa villa- tai pellavatekstiilejä.
6 Osta trikootuotteet numeroa suurempina, jotta vältyt mahdollisilta kutistumisongelmilta.
7 Rumpukuivaus sopii erityisen hyvin sameteille ja puuvillafroteille.
8 Pölyallergisten ihmisten on hyvä tietää, että rumpukuivauksessa pöly saadaan hyvin pois tekstiileistä.
9 Puhdista kuivausrummun nukkasihti ja tyhjennä vesisäiliö joka käytön jälkeen. Huuhtele kosteudentiivistin ohjeiden mukaan.
Onnistuneen tuloksen varmistamiseksi tutustu hyvin laitteesi käyttöohjeisiin.
*Nämä vinkit ovat syntyneet yhteistyössä Työtehoseuran ja laitevalmistajien kanssa.

Testitulokset

Teksti: Työtehoseura, Tarja Marjomaa, Anneli Reisbacka
Kuvat: Reino Laukkanen, Hannu Jukola (avauskuva)