Energiavirtaa 3/2003
Höyryllä
tasoitat tehokkaasti
Mikä näistä?
Höyrykeskus - tehokkuutta silitykseen
Höyrysilitysrautojen taulukkoon
Teksti ja kuvat Reino Laukkanen
www.studiolumi.com

Tällä kerralla testatut raudat ovat 50 euron arvoisia. Mukana ovat Bosch Sensixx Cosmo, Braun Freestyle, Philips Elance 3016, Rowenta Aqua Clip ja Tefal Ultragliss Diffusion 70. Toimintatavoiltaan ja osien sijoittelultaan kaikki silitysraudat ovat periaatteessa samanlaisia. Erot näkyvät yksityiskohdissa.
Malta lukea käyttöohje

Uuden laitteen yhteydessä kannattaa ensin tutustua käyttöohjeisiin. Sinne on kirjattu suositeltavat tavat, joita käyttämällä takuukin toimii. Mitä tehdä ennen ensimmäistä käyttökertaa? Sekin selviää käyttöohjeesta.

Boschin käyttöohje on kaikkein karuin. Oleellinen kerrotaan reilun A3:n kokoisen lakanan laidalla suomeksi. Tällaista taiteltavaa ohjetta ei ole miellyttävä käyttää. Braunin vihkosessa kansi kuvineen avautuu selkeästi esiin. Ongelmana on se, että Braun Freestyleä on seitsemän eri mallia. Laitteesta tai käyttöohjeesta ei selviä, onko rautani versio SI 6120, jossa ei ole höyryyn liittyvää esikäsittelyä vai onko mallini 6595, joka sammuttaa itsensä automaattisesti. Philipsin vihkosta on helppo käyttää. Tekstin vieressä on aina sitä vastaava kuva. Myös Philipsillä on eri versioita, mallinumero löytyy laitteen kyljestä. Rowentan käyttöohje on pienin. Teksti on pientä ja tiiviisti ladottua. Ohjeet ovat perusteellisia ja tätä vihkosta on helppo säilyttää rinta- tai takataskussa. Tefalin käyttöohje on isokokoinen taiteltava lakana. Oman kieliversionsa voi leikata kapeaksi suikaleeksi.

Kaikkien käyttöohjeet antavat riittävästi tietoa silitykseen. Lämpötilaohjeet ovat suurin piirtein samat. Veden laatuun ja kalkinpoistoon liittyvät ohjeet vaihtelevat.
Merkkivalo
Pidike
Peukalo
(vas.) Braunin merkkivalo näkyy hyvin, ainoastaan kahva on hieman tiellä.
(kesk.) Kaikissa silitysraudoissa, Boschia lukuunottamatta, johdon saa kiinnitettyä muovisella pidikkeellä, tässä Philipsin ratkaisu.
(oik.) Philipsin höyrypainiketta painaessa käsi joutuu outoon asentoon.
Veden laatu ja silitysraudan puhdistus

Koska näitä samoja silitysrautoja myydään ympäri maailmaa, ovat kaikki erikieliset käyttöohjeet samasta perusohjeesta lähtöisin. Niinpä niissä varoitetaan ja kerrotaan tilanteista, joita esimerkiksi Suomessa harvemmin esiintyy. Liiallinen veden kovuus on tuhoisaa silitysraudoille. Veden kovuudella tarkoitetaan vedessä olevan kalsiumin ja magnesiumin määrää. Saksalaisella asteikolla sanottuna 0-2 °dH tarkoittaa hyvin pehmeää, 2-5 °dH pehmeää, 5-10 °dH keskikovaa, 10-20 °dH kovaa ja yli 20° dH hyvin kovaa vettä.

Vantaalla veden kovuus vaihtelee seuraavasti: Päijänteen vesi 3,5 °dH, Kuninkaanlähteen vedenottamo 4-4,5 °dH, Valkoisenlähteen vesi 5 °dH. Vantaalla kalkkihaitta on varsin pieni.

Silitysraudan puhtaana pysymiseen valmistajat suhtautuvat eri tavoin. Boschin testilaitteessa on kalkinestojärjestelmä, mutta käyttöohje ei kerro asiasta enempää. Braunissa on kalkinpoistojärjestelmä, jonka hoidosta kerrotaan seikkaperäisesti sanoin ja kuvin. Philipsin joissain malleissa, kuten testilaitteessa, on automaattinen Anti-Calc kalkinpoistojärjestelmä. Lisäksi niissä on Calc-Clean -toiminto, joka auttaa samaa asiaa. Ohjeet ovat selkeät. Rowenta antaa ohjeet ammattimaisen täsmällisesti. Tislatun veden käyttökin neuvotaan, mikä lienee Suomessa hieman liioiteltua. Tefalissa on kalkinpoistopuikko, jota hoitamalla höyryn laadun pitäisi pysyä hyvänä. Lisäksi voi käyttää automaattista puhdistusta. Tefalin käyttöohjeissa kerrotaan sopivista vesistä seuraavaa: Erittäin kalkkipitoisen veden kanssa pitäisi käyttää puolet vesijohtovettä ja puolet kaupasta saatavaa suodatettua vettä. Toisaalta kiellettyjen vesien listassa on ensimmäisenä juuri kaupasta saatava puhdas suodatettu vesi.
Sensixx Cosmo
Bosch
Freestyle
Braun
Elance 3016
Philips
Aqua Clip
Rowenta
Ultragliss Diffusion 70
Tefal
Boschissa on paras merkkivalo, mutta lämmönsäätökiekon nuolta on vaikea nähdä. Bosch ja Braun ovat ainoat, joiden kahvassa on kumia liukuesteenä. Braunin säätökiekko on liian herkkä. Philipsin säätökiekon näkee hyvin. Rowentassa peukalo ei yllä helposti höyrynsäädölle. Tefalin liukusäädin antaa epätarkan kuvan.
Ilman käyttöohjetta

Silitysrautojen kuorissa on pelkistetyt ohjeet eri kangaslaatujen ohjelämpötiloista. Ainoastaan Philipsistä selvän saaminen tuottaa hankaluuksia. Tiedon kyllä oppii pian; yksi pallo keinokuiduille ja hienoimmalle silkille, kaksi palloa silkille ja villalle, kolme palloa puuvillalle ja pellavalle.

Oikeanlainen silityslauta

Silityslaudan päällyskankaan tulee olla ehjä ja kuumuutta kestävä, eikä se saa päästää lämpöä lävitseen. Näin lämpö jää silitettävään kankaaseen. Kuumuutta heijastavan päällyskankaan ansiosta silitys onnistuu vähemmällä lämmöllä ja höyrystämisellä.

Vesisäiliön täyttö

Irrallisista vesipulloista on päästy eroon, kun silitysraudassa on oma vesisäiliö. Samalla kostuttava vesi voidaan suunnata hienojakoisempana vaatteisiin. Nykyraudoissa voidaan suihkuttaa vettä myös entisaikojen irtopullojen tapaan.

Boschin raudan vesiaukossa ei ole erillistä kantta. Vesi ei kulje säiliöön helposti, koska putki on vetävyydeltään liian pieni. Ylimääräinen vesi valuu raudan päälle. Pelko valtaa mielen: Uskaltaako tällä silittää? Jospa vettä menee väärään paikkaan ja tulee oikosulku. Lisäksi säiliön täyttymistä on hankala seurata. Rauta pitää tankata raudan ollessa vinottain, mutta oikean määrän näkee vain pystyasennossa, jossa sitä ei voi täyttää. Kun säiliöön tuntuisi vielä mahtuvan lisää, veden pinta katoaakin yhtäkkiä näkyvistä. Ylimääräinen vesi tulee ulos, kun raudan kääntää vaakasuoraan. Hankalaa.

Braunissa on luukku, joka ohjaa kiemurtelevan veden säiliöön. Luukku on myös helppo irrottaa ja vaihtaa. Lisäksi se sulkeutuu tiiviisti. Ainoana testatuista raudoista Braunissa on käytetty kumia estämään laitteen liukumista pystyasennossa ja sen voi myös tankata pystyasennossa.

Philipsin luukku taittuu eteenpäin. Vesi virtaa säiliöön esteettä. Luukussa on ilmatiehyt, jota kautta korvausilma pääsee kulkemaan. Ainoastaan Philipsin mukana tulee pieni vesikannu, jolla säiliön voi täyttää viemättä rautaa vesihanan alle. Boschin, Braunin ja Tefalin käyttöohjeissa kyllä näytetään, että vesi pitää laittaa pienellä kannulla. Vesikannussa pitää olla oikeanlainen kaatonokka, sillä vesi ei valu nätisti esimerkiksi kahvikupista kaadettaessa.

Muista poiketen Rowentan säiliön voi irrottaa. Testattavista pienin säiliö on helppo täyttää erikseen, varsinki suuria määriä silitettäessä tämä on etu. Näin ei tarvita sitä pientä vesikannuakaan, jota usein pitää etsiä ties mistä.

Tefal täytetään lipaston vetolaatikon periaatteella toimivalla luukulla. Täyttöä varten rautaa pitää kallistaa eteenpäin; täyttö ei onnistu raudan ollessa vapaasti pöydällä.

Kaikissa raudoissa oli sama vika. Vesisäiliön täyttymistä on hankala seurata. Läpinäkyväksi tarkoitettu säiliö ei ole tarpeeksi läpinäkyvä.

Ennen kuin vettä lisätään silitysrautaan, se tulee aina ensin irrottaa sähköverkosta.
Lämmön nousu

Silitysrautojen lämpötilat nousevat eri tahtiin. Nopeimmin suurimpaan tehoonsa ylsi Bosch, 40 sekunnissa. Braun ja Tefal olivat valmiita suunnilleen minuutissa, Philipsiltä kesti 85 sekuntia ja Rowentalta 95 sekuntia.

Varoitusvalo ja merkkiääni

Boschin lamppu palaa selkeäsi kahvassa. Punainen viiru näkyy hyvin lähes joka suuntaan. Braunin punertava varoitusvalo on johdon tyvessä. Suurikokoisena se näkyy laajalle alueelle, ainoastaan kahva varjostaa sitä hieman. Philipsin pieni oranssi varoitusvalo on kahvassa, josta se näkyy kapeassa kulmassa. Rowenta on suunniteltu oikealla kädellä käytettäväksi, ainakin varoitusvalon perusteella. Pienen sinisen muovin läpi hehkuu pienen pieni oranssi valo laitteen vasemmalla puolella. Kirkkaassa päivänvalossa sitä on vaikea havaita. Tefalin oranssi valo palaa koneen uumenissa, ja se näkyy kohtalaisesti.

Kaikki testin laitteet ilmoittavat klik-äänellä, kun oikea lämpötila on saavutettu. Selkeimmin sen tekee Bosch.
Ylivuoto
Kalkinpoistopuikko
Irrotettava
(vas.) Boschin vesisäiliössä ei ole kantta ja vettä pitää kaataa varovasti, muuten sitä tulee herkästi yli.
(kesk.) Tefalin huolto perustuu kalkinpoistoputken puhdistukseen. Kuvassa myös vesiluukku.
(oik.) Rowentaan saa veden kätevästi irrottamalla säiliön ja viemällä sen hanan alle.
Silitys ja höyryn säätö

Vaatteiden silitys aloitetaan alhaisinta lämpötilaa vaativista vaatteista, ensin keinokuituisista ja sitten silkkivaatteista. Villalle voi käyttää hieman korkeampaa lämpötilaa. Silittäminen kannattaa tehdä nurjalta puolelta, ettei pinta ala kiiltämään. Korkeinta lämpötilaa voi käyttää puuvillalle ja pellavalle. Alhaisissa lämpötiloissa ei höyryä juurikaan tarvitse käyttää. Kostuttava vesisuihkukin voi aiheuttaa läikikkyyttä. Laitteiden käyttöohjeissa höyrysilityksen yhteydessä kehotetaan lämmönsäädin kiertämään kolmen tai vähintään kahden pallon kohdalle.

Villaa kannattaa silittää pelkän höyryn avulla, ilman, että rauta koskettaa kangasta.

Silitysraudan kulkunopeus ja ohjauskäden raskaus riippuu kankaasta. Ohuet kangaslaadut voivat vaurioitua liian hitaalla vauhdilla, paksummat kankaat kestävät ja jopa vaativat voimallisempia otteita.

Veden vaikutusta kannattaa kokeilla kohtaan, joka ei näy vaatetta käytettäessä. Käyttipä varsinaiseen silitykseen höyryä tai ei, voi kangasta pehmittää suihkuttamalla siihen vettä laitteen päällä olevasta reiästä. Kannattaa opetella tuntemaan, kuinka pitkälle ja minkä määrän oma silitysrauta vettä sinkoaa.

Boschin lämmönsäätimen nuolta on vaikea nähdä. Boschissa höyryn määrälle on kolme asentoa, kuivan lisäksi kaksi muuta. Boschin rauta luistaa tekokuidulla, silkillä sekä puuvilla- ja pellavakankaalla keskinkertaisesti verrattuna muihin testattaviin. Höyryä se antaa nuukaillen. Braunin lämmönsäätö on liian herkkä. Se pyörähtää herkästi uuteen asentoon. Braunissa höyryn määrää voi säätää hienovaraisemmin, asteikolla höyrylle on 12 asentoa. Rauta kulkee kankaitten päällä keskinkertaisesti. Ääni muistuttaa höyryveturia kun höyryä tulee itsestäänkin.

Philipsin ja Rowentan lämmönsäädin on oikealla tavalla tiukka. Philipsissä höyrylle on neljä asentoa. Höyrytettäessä se pitää piiskan sivalluksen kaltaista ääntä. Höyrytystä on hankala käyttää oikealla kädellä. Pohjamateriaalin nimi on Careeza. Liukkaimmillaan se oli tekokuiduilla ja silkillä; puuvillalla ja pellavalla taas liukuvuus oli muita huonompi. Rowentassa höyrylle on kolme asentoa. Rowenta pukkaa höyryä ulos tehokkaasti. Siliävyys on tasaisen hyvä kaikilla materiaaleilla. Ainoastaan karkeimmalla puuvillalla voi teräspohja tuntua joskus nihkeältä. Kun muissa raudoissa lämpötila säädetään kiertokytkimellä, Tefalissa se tapahtuu liukusäätimellä. Siitä on vaikea päätellä, missä on oikea lämpötila-asento. Säädin vieläpä takertelee. Höyrynsäätimessä on kahdeksan asentoa. Tefal liukuu kankaiden päällä tosi hyvin.

Tefalilla ja Philipsillä höyryn määrää voi säätää silittävällä kädellä helposti, Braunillakin vielä joten kuten, mutta Rowentalla ja Boschilla pitää ottaa toinen käsi avuksi eli ote on irrotettava kankaasta.

Bosch ja Braun käyttävät ainoina kumia kahvassa antamaan otteelle tukevuutta.

Silityksen jälkeen

Kun vaatteet ja kankaat on silitysraudalla oiottu, täytyy raudan jäähtyä, ennen kuin se laitetaan säilytykseen. Töpselin irrottamisen jälkeen vesisäiliö tulee tyhjentää joka käyttökerran jälkeen. Jäähtyneen raudan pohjan voi puhdistaa kostealla pyyhkeellä, minkä jälkeen se kuivataan. Käyttöohjeissa kerrotaan kunkin laitteen pohjan puhdistukseen sopivista menetelmistä. Säilytä silitysrauta kuivassa paikassa johto ympärille kiedottuna.

HÖYRYSILITYSRAUTOJEN TAULUKKOON


Energiavirtaa 3/2003
Höyrykeskus - tehokkuutta silitykseen
Muutamilta valmistajilta löytyy todella tehokas silitysväline. Höyrykeskuksen avulla saadaan suuret vaatemäärät nopeasti sileiksi. Toiminta perustuu telakointiasemaan, jossa on reilusti litran vetoinen vesisäiliö. Määrän pitäisi riittää jopa puoleksitoista tunniksi. Pumppu pumppaa vettä höyrystimeen, jossa sille saadaan 3,5 - 4 barin paine. Höyry tulee letkua pitkin silitysrautaan. Pohjan lämmönsäätö on erikseen. Näin laitteella voidaan höyrysilittää arkoja kankaita alhaisella lämpötilalla. Laite on käyttövalmis kahdessa minuutissa.
Höyrykeskus
Kokeiltavana olleella Tefal Pro Expressillä kankaan sai tehokkaasti tasaiseksi. Ultragliss-pohja liukui vaivattomasti ja höyryä tulee pienen houkuttelun jälkeen hyvänlaisesti. Paineella tulevan höyryn lämpötila on liki sata-asteista ja siksi sitä kannattaa varoa. Tarvittaessa vettä voi lisätä silityksen aikanakin.

Tefal Pro Expressin maahantuojan suositushinta on 319 euroa.

TAKAISIN ALKUUN