Energiavirtaa 1/2003
Vastaisku
villakoirille
Siivous sujuu
Pölyt pihalle keskuspölynimurilla
Kotirobotti siivoaa puolestasi
Pölynimuritaulukkoon

Teksti ja kuvat Reino Laukkanen
Tällä kertaa halusimme nähdä, minkälaisen pölynimurin saa, jos hankkii edullisen, keskihintaisen tai hinnakkaan imurin. Vähimmällä rahapanoksella saa Boschin Arriva-mallin, euroja hupenee 59 kappaletta. Keskihintaisena voidaan pitää Philipsin Universe-konetta. Siitä pyydetään 200,14 euroa. Jos hinta ei hirvitä ja haluaa imuriltaan ominaisuuksia, voi oikea vaihtoehto olla vaikkapa AEG:n System Pro -kone. Perusmalli ei ole kovin kallis, mutta tähän imuriin on saatavissa niin monipuolinen lisälaitevalkoima, että lukuisat sukkahousuniksitkin käyvät tarpettomiksi.

Imureiden tehokkuudesta usein mallinimen yhteydessä oleva wattimäärä ei vielä kerro kaikkea. Sillä ilmaistaan pelkästään koneen ottama liitäntäteho, eli kuinka paljon se ottaa sähköverkosta watteja. Imurin varsinainen tehokkuus on siinä, kuinka suuren alipaineen se kehittää letkua pitkin pölypussia kohti sekä kuinka paljon ilmaa letkussa silloin kulkee. Tämä taas riippuu käytettävästä suuttimesta, pölypussien sisällön määrästä, suodattimien tukkoisuudesta, letkun pituudesta, sen sisäisestä muotoilusta ja jopa siitä, onko letku suorana vai mutkilla. Ymmärrettävästi on helpompaa kertoa vain liitäntäteho. Boschin Arrivalla se on 1 400 wattia, Philipsin Universella 1 700 wattia ja AEG System Prossa 1 800 wattia. Imutehot ovat yleensä viidesosa liitäntätehosta.
Pöly, tuo uusiutuva luonnonvara
ja ihmisen alituinen kiusa

Pölyä muodostuu itsestään ihmisestä, vaatekappaleista ja ulkoa tulleista roskista. Pienimpiä hiukkasia ei edes näe tavallisella kotimikroskoopilla, ne lähtevät leijailemaan pienimmästäkin ilmavirrasta ja hengityselimiin joutuessaan aiheuttavat allergisia oireita.

Ravistetaan, ei sekoiteta

Ilman kulkua koneen läpi hidastavat pölypussin lisäksi myös moottorin suodatin sekä poistoilman suodatin. Boschin suodatin ei irronnut käyttöohjeen näyttämällä tavalla eikä edes työkaluilla. Se on paha puute, imurin kestoikä lyhenee ratkaisevasti, ellei moottorin suodatinta voi välillä puhdistaa. Sekä Philipsin että AEG:n moottorisuodattimet olivat helppoja irrottaa puhdistusta varten. Yhteistä kaikille moottorien suodattimille on, että ne pitää puhdistaa ravistamalla, ei sekoittamalla esimerkiksi johonkin nesteeseen. Suodatinta ei saisi niin kuivaksi kastamisen jälkeen etteikö siitä lentäisi pisaroita ja kosteutta moottoriin tuhoisin seurauksin.

Poistoilman suodatuksella pyritään estämään pienimpien pölyhiukkasten pääsy takaisin huoneilmaan. Boschin Arrivassa siitä huolehtii mikrosuodatin. Toivottavasti käyttäjä muistaa hankkia uudet mikrosuodattimet pölypusseja ostaessa. Ne on syytä vaihtaa yhtä aikaa. Philipsissa ja AEG:ssä käytetään tehokkaiksi todettuja HepaH12-suodattimia. Tällainen suodatin suodattaa 99,5 prosenttia läpivirranneen ilman epäpuhtauksista. Huoneilmasta tulee selkeästi puhtaampaa, kun se on kulkenut tällaisella suotimella varustetun imurin läpi.

Sen lisäksi, että huoneilma puhdistuu, se myös lämpenee imurin kautta kuljettuaan. Erityisesti AEG tuntui lämmittävän mukavasti. Huoneiston termostaatit ottavat tämän kyllä huomioon. Mikäli lämmönnousu haittaa, voi System Pro:n letkua jatkaa viidellä metrillä ja antaa imurin käydä viereisessä huoneessa.
Pölypusseista painajainen

Olet varmaan tuskaillut pölypussien hankinnan kanssa. Mallimerkintä pitää katsoa koneen sisältä entisestä pussista tai yrittää etsiä kadonneesta ohjekirjasta. Vai ennätitkö viedä pussin roskiin ja vasta kaupassa tajuta, että imuriisi täytyy olla aivan tietynlainen paperipussi? Onneksi pölynimureiden valmistajat alkavat päästä yksimielisyyteen pölypusseista. S-bag on standardipölypussi, joka soveltuu yhä useamman imurivalmistajan laitteeseen. Ne, joilla se jo on, lupaavat tulevaisuudessakin kehittää vain sellaisia imurisarjoja, joihin se käy. Tämä tietää suurta rationalisointia niin kauppoihin kuin kuluttajallekin.

Boschin Arriva varastoi murut ja hiukkaset Typ K -pussiin, joka käynee myös johonkin Siemensin malliin. Philipsin Universe ja AEG:n System Pro käyttävät S-bageja. Kaikkien koneiden pölypussit voidaan sulkea ennen niiden irrottamista koneesta, näin pöly ei pääse pursuamaan pussista ulos.

Peruspakkaus sisältää

Arrivan mukana tulee matto/lattiasuutin, tekstiilisuutin sekä huonekaluharja. Putkiosa koostuu kahdesta putkesta, jotka ovat vain sen verran kartion muotoisia, että ne voidaan liittää toisiinsa. Pituudella on vain kaksi asentoa: joko käytät yhtä putkea tai kahta. Jotenkinhan sitä on hinta pidettävä kurissa. Universessa ja System Prossa on teleskooppiputki, jonka pituus säädetään kätevästi muovista yhdyskappaletta työntäen ja vetäen kuin pumppuhaulikkoa ladaten.
Reach&Clean-suutin
Reach&Clean -suutin
(Vie nuoli kuvan päälle.)

Universen mukana tulee tekstiilisuutin, rakosuutin sekä Reach & Clean -kääntösuutin, jonka avulla pääsee ahtaisiinkin paikkoihin. Salmiakinmuotoinen kääntösuutin on matto/lattiasuutin, jonka voi kääntää poikittaisasennosta pituusasentoon kapeita rakoja imuroitaessa. Hyvä idea, imuroitaessa tosin suutin pyrki kääntymään myös itsestään, vaikkei sitä toivonut.

System Pro on tehty niitä varten, joille puhtaus on elämänasenne. Tavanomaisten välineiden lisäksi saatavilla on eri puhdistuskohteita varten omat erikoissuuttimensa. Mikrosetin avulla on helppo puhdistaa esimerkiksi elektronisia laitteita, pienoismalleja tai soittimia. Pyörivällä harjalla varustettuja turbosuuttimia on kahta kokoa. Sensitive-setissä on mukana pölyhuiska ja sille puhdistus- ja latausasema, jossa pölyhuiska puhdistuu hygieenisesti ja varautuu staattisella sähköllä seuraavaa puhdistuskertaa varten. Ergosetissä on kulmakappale, joka helpottaa korkeiden paikkojen imurointia. Jatkoletkulla saa viisi metriä lisää pituutta. Tämä on käytännöllistä portaikoissa ja auton sisätilaa puhdistaessa. Kunnollisen lisälaitearsenaalin avulla imuroijasta tulee hiukkastentorjunnan asiantuntija ja se roolihan meille miehille sopii.

Mikrosetti
AEG System Pron runsaasta lisälaitevalikoimasta löytyy apu moneenlaiseen puhdistukseen.
Liikuteltavuus
Takertuu mattoon

Ketteryyttä kaivataan! Bosch Arrivan pyörät tarttuvat helposti mattoihin ja kynnyksiin.

Perässäveto läpi huoneiston paljasti eroja laitteissa. Veikeästi pientä pommia ulkomuodoltaan muistuttava Arriva takertui takapyöristään maton reunoihin ja kynnyksiin. Universe tuli yli esteiden loivien kohtauskulmiensa ja suurten pyöriensä ansiosta. Autotehtaiden kokeilumalleja muistuttava System Pro takertui yllättäen etupyörästään kynnykseen. Pienellä nykäisyllä se nousi kuitenkin helposti yli. Ehkä moderneissa saksalaisissa kodeissa ei ole enää kynnyksiä. Olisi hyvä, jos rintamamiestaloissa asuviakin ajateltaisiin.

Minkä näistä valitset?

Boschin Arrivaa voisin ajatella pienen huoneen pikaimuriksi jos vain joku näyttäisi, kuinka moottorin suodattimen voi irrottaa puhdistusta varten. Philipsin Universe ja AEG:n System Pro ovat molemmat kovasti suositeltavia perheen yleisimureiksi Hepa-suodattimiensa ja hyvien käyttöominaisuuksiensa ansiosta. System Pro sopii siistiä, pölytöntä kotia arvostavalle. Sille löytää käyttöä se, joka huoltaa kaikenlaisia mekaanisia ja elektronisia laitteita. Toisaalta se on oiva väline myös kirjahyllyn matkamuistokokoelman puhdistukseen.

PÖLYNIMURITAULUKKOON

Energiavirtaa 1/2003
Pölyt pihalle keskuspölynimurilla

Parhaiten pölystä pääsee eroon keskuspölynimurilla. Poistoilma menee suoraan ulos, jolloin liikkeelle lähteneillä hiukkasilla ei ole mahdollisuutta jäädä sisätiloihin.

Keskuspölynimuri asennetaan yhä useampaan omakotitaloon. Sen voi asentaa myös kerrostaloon, mutta valinnasta on kuitenkin ensin keskusteltava isännöitsijän kanssa ja taloyhtiölle on tehtävä ilmoitus. Mitään viranomaismääräyksiä asiasta ei ole, joten asennuksen voi tehdä itsekin.

Keskuspölynimurin moottori kätketään talon rakenteisiin. Seinien sisällä kulkevat runkoputket, joihin huoneesta on yhteys venttiilien avulla. Imuroitaessa letku kiinnitetään venttiileihin eikä itse imurointi poikkea tavallisella imurilla imuroimisesta. Vain mukana vedettävä kone puuttuu, letku sensijaan on tavanomaista pidempi.

Keskuspölynimurin tehokkuus riippuu putkiston pituudesta, tarpeellisen alipaineen määrästä sekä putkessa kulkevan ilman määrästä. Imurin moottori on sijoitettava keskelle taloa, jotta vedettävien letkujen pituudet eivät tule liian pitkiksi. Mitä pitempi putki, sitä enemmän putken sisäinen vastus alkaa syödä tehoa laitteistolta. Lyhyillä putkilla on helpompi saada aikaiseksi riittävä alipaine ja ilman määrä sekä näinollen parempi imuteho.

Joidenkin laskelmien mukaan Suomessa kannetaan kaatopaikoille vuosittain 200 000 loppuunkäytettyä pölynimuria. Imureiden uusimistiheyttä voi verrata keskuspölynimurin ikään, josta uusittavaksi yleensä menee moottori 10–20 vuoden välein.
Allawayn moottori
Kuvassa Allawayn moottori

Koska moottori on seinien sisällä piilossa, sen ääni ei häiritse sisällä asunnossa. Ulospäin ääni sensijaan on aika kova. Tämän vian voi korjata poistoäänenvaimentimella. Säiliö tyhjennetään 3-6 kertaa vuodessa. Paloturvallisuuden varmistamiseksi täytyy suodatinta käydä katsomassa hieman useammin, ettei pöly pääse tukkimaan sitä. Tukkeuman takia keskuspölynimuri saattaa kuumeta ja aiheuttaa tulipalovaaran. Paloturvallinen teräskuori suojelee kuitenkin.

Suomessa keskuspölynimureita markkinoivat Allaway, Electrolux ja Puzer.

Energiavirtaa 1/2003
Kotirobotti siivoaa puolestasi

Jo vuosikymmenten ajan on esitetty kuvitelmia tulevaisuuden kodista, jossa robotit ja laitteet tekevät työn ihmisten puolesta. Joitakin malleja on rakennettu messuille ja näyttelyihin vetonauloiksi, mutta pitemmälle niitä ei ole kehitelty. Electrolux on kuitenkin onnistunut kehittämään myyntiin saakka laitteen, joka kulkee itsestään, huomioi esteet, puhdistaa lattian ja matot sekä lataa itseensä uutta energiaa. Kymmenen vuoden kehittelyn tuloksena on saatu aikaan laite, joka vähentää kotona imurointiin käytettävää aikaa 75 prosenttia.

Ratkaisu ei muistuta ulkonäöltään ihmistä, vaan paljon ennen homo sapiensin ilmestymistä elänyttä trilobiittia, jonka intohimona oli etsiä ravintonsa meren pohjista. Robotti-imurin muodon on sanellut käytännön vaatimukset. Sen on päästävä pöytien, tuolien, sohvien alle ja umpikujaan joutuessaan sen on myös päästävä pois jatkamaan tehtäviään. Trilobite on päältä katsottuna pyöreän muotoinen ja se pystyy kääntymään pystyakselinsa ympäri. Näin se voi ottaa uuden suunnan helposti. Lopulta tämä robotti tulee pois väljemmille alueille ja koko ajan se on puhdistanut herkeämättä. Halkaisija on 35 cm ja se riittää päästämään sen useimpien tuolien jalkojen välistä. Korkeutta on vaivaiset 13 cm, millä pitäisi päästä ainakin sohvien alle.
Trilobite
Kuvassa Trilobite latausasemassaan, johon se osaa hakeutua itsenäisesti tuntiessaan voimiensa vähenevän.

Käynnistettäessä Trilobite tervehtii iloisesti, niinkuin kauniille naisille kadulla vihelletään. Valikosta valitaan yksi kolmesta toimintatavasta: Normaalilla tavalla robotti aloittaa ensin kiertämällä huoneen laitoja myöten ja määrittäen puhdistettavan alueen. Palattuaan takaisin latausasemalleen se lähtee liikkumaan biljardipallon tavoin ristiin rastiin pitkin huonetta, kunnes alue on siivottu. Voimiensa ehtyessä se palaa latausasemalleen, ottaa itseensä energiaa ja jatkaa työtään, mikäli se jäi kesken. Nopealla tavalla Trilobite alkaa heti imuroida huonetta, sen voi myös ajastaa siivoamaan tietyn ajan. Kolmas tapa on laittaa Trilobite roskien keskelle ja antaa sen imuroida tarkkaan neliömetrin alalta.

Trilobite suunnistaa ultraäänen avulla kuten lepakot. Esteen havaittuaan se ottaa uuden suunnan. Puhdistettavan alueen voi rajata pakkauksen mukana tulevilla magneettinauhoilla. Trilobiten voi jättää toimimaan itsekseen. Periaatteessa se löytää takaisin latauslaitteeseensa. Ja jos ei heti löydä, niin suurta vahinkoa ei synny, mikäli se pysähtyy virran loppuessa, kunhan kotiintulija muistaa, että jossain voi olla laturiarmastaan kaipaava robotti.

Trilobite ei ole varsinaisesti imuri. Se on ennemminkin tehokas harja. Nurkkia se ei rakenteensa vuoksi pysty puhdistamaan. Ääntä siitä löytyy tavallisen imurin verran. Ehkä on hyvä tietää äänestä, että se toimii. Äänekkyydessä on toki etunsakin. Tyhjään kotiin epärehellisissä aikeissa vierailulle tulevat saattavat yllättyä luulemaan talon väen olevankin kotona.

Hintaa Trilobitellä on 1500 euroa.

TAKAISIN ALKUUN