Jokainen Lada-kuski on laulun arvoinen
Julkaistu Tuulilasi-lehdessä nro 3/1997
Teksti ja kuvat: ©Reino Laukkanen, www.studiolumi.com
Kulkuneuvoja-sivulle
Jos ei ensimmäinen kokoontumisajo ollutkaan menestys, niin toisella kerralla pistettiin reilusti paremmaksi. Kangasalla pidetyssä tapaamisessa kävi liki 200 Lada-seuruetta.
Laulun arvoinen
Kuvateksti isoimpaan kuvaan: " Tiepalvelumies Seppo Hyrkkösellä on harvinainen autettava. Useimmiten avuntarpeessa ovat monta kertaa kalliimmat kärryt. Hyrkkönen itse on taivaltanut vuoden 1990 Ladallaan yli 421 000 kilometriä."

  Ladalle on käynyt niin kuin mille tahansa tuotteelle, jota on tehty oikeastaan liian kauan, siitä tulee kulttitavaraa. Se kuuluu nyt samaan sarjaan rättisitikan, kuplavolkkarin, Harley-Davidsonin, Levis-farkkujen ja Coca-Colan kanssa.
  Lada-kuski on aina ollut riemuissaan auton erinomaisesta hinta/laatu-suhteesta. Vuosien mittaan ero länsimaiseen teknologiaan on kasvanut kiihtyvällä vauhdilla, mutta niin ovat länsiautojen hinnatkin korkealla karvalakkikansan ulottumattomissa nykyään.
  Osalle ensimmäisten Ladojen omistajista auto oli poliittisen uskollisuuden osoitus. Sama kohtalonyhteys toimi myös toiseen suuntaan. Moni vähävarainen järki-ihminen joutui perehtymään käytettyjen autojen koukeroihin, kun ylpeys ei antanut periksi ostaa halpaa uutta autoa. Harvaan tuotteeseen on politiikka kytkeytynyt näin pahasti.
  Ei silti, kyllä Ladaa on voinut kammoksua pelkkien järkisyittenkin pohjalta. Toisaalta pitää muistaa, kuinka tyytyväisinä kuplavolkkareillakin ajettiin. Pahnapuhaltimen Lada sentään peittoaa lämmöllä.
  Jos kohta Ladoja ovat ostaneet ne, joilla ei ole ollut liikaa autotietoutta, on auton kunnossapito poistanut näitä puutteita. Nykyään nuoriso hankkii Idän Ihmeen rakentelukohteekseen. Esikuvia siitä, millainen Auto voi olla, on muissa merkeissä ympärillä.

Muodon evoluutio
  Alkuperäinen 1200-malli pyöreine lyhtyineen edusti 60-luvun saippualaatikkolinjaa puhtaasti. Perusmallin kauneus ilmensi vaatimattomuutta ja oman aikansa näkemystä käytännöllisestä perheautosta.
  Vuosien mittaan rupesi alemmuuskompleksi rapauttamaan tuota ajatonta kauneutta. Ladaa muutettiin mersumaiseen suuntaan. Jäähdyttimen säleikkö kasvoi, samoin lyhdyt suorastaan matkatelevision ruudun kokoisiksi. Tehtaalla ei ymmärretty alkuperäisten italialaisten muotojen menevän kaupaksi Classic-mallina. Alemmuuskompleksiset olisivat voineet vaihtaa Lada-merkit Fiat 124 –merkeiksi. (Niin kuin muutenkin oli tapana.) Ja kauppa olisi käynyt.
  Seuraavaksi kokoontuvat varmaankin kaikki ne, jotka uuden Ladan sijasta ostivat samanhintaisen käytetyn auton. Tai miten olisi kerho nimeltä Käytännön Mersumies?

  Ilmoitus Ladan maahantuonnin loppumisesta on ennenaikainen ja suuresti liioiteltu. Pariisissa on tehty äänieristyssarja, jonka maahantuoja asentaa maaliskuusta alkaen uusiin pappa-Ladoihin. Taistelu jatkuu.

Teksti ja kuvat: ©Reino Laukkanen, www.studiolumi.com
Kulkuneuvoja-sivulle
TAKAISIN ALKUUN